7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası
05 Ocak 2024

Beyaz Baston hareketi, 1921 yılında Londra’da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini fark etmesi için bastonunu beyaza boyamasıyla ve bu hareketin dikkat çekerek farkındalık oluşturmasıyla başlamış, sonrasında Fransa’da 1931 yılından itibaren simge haline gelmiş bir engelli hareketidir. Dünyada da her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7 – 14 Ocak tarihleri “Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” olarak kabul edilmektedir.

  1. Farkındalık Oluşturmak: Beyaz baston görme engellilerin en önemli yardımcı araçlarından biridir. Etkinlik,  bu bastonun kullanımı ve görme engelli bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları zorluklara dikkat çekerek toplumda farkındalık oluşturmayı hedefler.

  2. Görme Engelli Haklarına Vurgu Yapmak: Görme engelli bireylerin toplum içinde eşit haklara sahip olmalarını desteklemek ve bu haklara saygı gösterilmesini teşvik etmek.

  3. Engellilerin Topluma Entegrasyonunu Teşvik Etmek: Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası, toplumun, görme engelli bireyleri anlama, destekleme ve onlarla daha iyi etkileşimde bulunma konusunda bilinçlenmesini sağlamayı amaçlar.

  4. Eğitim ve İstihdam Olanaklarına Dikkat Çekmek: Görme engelli bireylerin eğitim ve istihdam olanaklarına erişimini artırmak ve bu konuda toplumu bilinçlendirmek.

  5. Engelsiz Çevre Bilincini Yaygınlaştırmak: Görme engellilerin rahatça dolaşabilmeleri için engelsiz bir çevre oluşturulması konusunda toplumu bilinçlendirmek.

  6. Beyaz Bastonun Sembolizmini Anlatmak: Beyaz baston, görme engelli bireylerin bağımsızlık ve mobilite kazanmalarına yardımcı olan sembolik bir araçtır. Bu hafta, bu sembolün anlamını vurgulayarak topluma iletmeyi amaçlar.

  7. beyaz baston görme engelliler haftası