Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Sigara tüm dünyada kanserin en önemli önlenebilir nedenidir. Akciğer kanserinin %90'ı sigara nedeniyle meydana gelirken, insanlardaki bütün kanserlerin yaklaşık olarak üçte birinden sigara sorumlu tutulmaktadır.
Ayrıca Ülkemizin ve dünyanın gündemi haline gelen coronavirüs, solunum yollarını etkileyen bir hastalıktır. Ağır vakalarda solunum yetmezliği ve akciğer organ yetmezliği gelişir. Koronavirüsün sigara içenlerde daha ağır seyretmesinin ve ölümlere sebep olmasının temel nedeni de budur. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır.
“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olmaktır. Başka bir ifade ile, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaktadır.
Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada “Sigarayı Bırakma Poliklinikleri”nin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. İlimizde de sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız sigara bırakma polikliniklerimize başvurabilir, burada reçete edilen ilaçlarda ücretsiz olarak verilmektedir.